21 Nisan 2017 Cuma

Hindistan’ın Bilinmeyen Yüzü: “Bilişim”




Hindistan’ın Bilinmeyen Yüzü: “Bilişim”

Hindistan, Uzak Asya’nın büyüyen devi.  1 milyar  330 milyon nüfusu ile dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Hindistan aslında bildiğimizden ( daha doğrusu yanlış bildiğimizden) ya da duyduğumuzdan çok farklı bir ülke. Özellikle ineğe tapmaları ile bildiğimiz ve dalga geçtiğimiz, açlık ve sefalet içinde sandığımız Hindistan’a bir bakalım.


Hindistan ilk olarak 2001 yılında bilişim alanın yaptığı 6 milyar dolara kâr ile Bilişim dünyasının dikkatini ilgisini çekmeye başladı.  Hindistan durmadı ve bu başarısını katlayarak devam ettirdi.  Üniversitelerde açtığı mühendislik bölümleri ile kendi bilişim elemanlarını yetiştirmeye başladı ve o yetiştirdiği kalifiyeli elemanlar ile kendi bilişim sektörünü canlandırdı.  Bu gelişmeler Hindistan endüstri sini 6 katına çıkardı. Hindistan milli gelirine %2’lik bir katkı  sağladı ve tahmini olarak 650 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşturulduğu tahmin ediliyor.

Bilişim konusunda hızla büyüyen Hindistan ilk başta Asya daha sonra da Avrupa ve Amerika piyasalarına hızlı bir giriş yaptı. Ve şu anda Bilişim sektöründe olanlar veya bilişim-yazılım alanında kullanılan programların  üçte,  ikisini elinde tutuyor. Özellikle Amerika’ya  sattığı yazılımlar ile daha da dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Peki bunu nasıl başardılar. Hindistan hükümetinin ve şirketlerinin bu konudaki planlama ve gayretleri itibari ile ve eğitime verdikleri desteklerin meyvelerini topluyorlar şu anda.  Bu gayretle devam ederlerse 2050 yılında dünyanın en büyük 5 ekonomisinden biri olarak görülüyorlar. Yani Hindistan Asya kıtasında Çin’e en büyük rakip olacak gibi görünüyor.

3 yorum: